NAO-Ozeanzyklus hat großen Einfluss auf Schalentierfang an der US-Ostküste

Im Frankfurter Lokalteil der FAZ vom 14.1.2019 wurde der folgende Leserbrief zum Artikel vom 5.1.: “Dauerhitze statt Dauerfrost“ abgedruckt:

Ende der Eiszeit

Zum Wetter im Jahr 2018 („Dauerhitze statt Dauerfrost“, F.A.Z. vom 5. Januar) hat dieser Leser seine eigene Meinung:

Der Artikel über die Temperaturentwicklung in Frankfurt gibt als Quelle Messungen des Deutschen Wetterdienstes am Frankfurter Flughafen an. Als ich 1969 dort als junger Pilot anfing, war das eine große Wiese mit zwei Landebahnen und einem kleinen Vorfeld, wo sich die Besucher im Cafégarten freuten, wenn einmal ein Flieger vorbeikam.

Heute sind Millionen Quadratmeter mit Beton versiegelt, riesige, klimatisierte Gebäude stoßen permanent Warmluft aus. Tausende, zum Teil schwerste Kraftfahrzeuge produzieren heiße Auspuffgase, und schließlich blasen gewaltige Jet-Triebwerke bei Start und Landung und beim Rollen pausenlos 1000Grad heiße Abgase in die Gegend. Auch wer sich nicht mit Klimatologie befasst und den „Wärmeinsel-Effekt“ bei Langzeitmessungen nicht kennt, kann darauf kommen, dass ein großer Teil der Temperaturerhöhung am Frankfurter Flughafen darauf zurückzuführen ist.

Obwohl im Artikel nicht wie üblich die menschengemachte Klimaerwärmung bemüht wird, sieht sich der normal informierte Leser in seinem Glauben bestätigt, die Welt stehe am Rande einer selbstverschuldeten Klimakatastrophe. Was letztlich bleibt, ist ein leichter Anstieg der Durchschnittstemperaturen in Deutschland und weltweit, den niemand bestreitet. Das ist völlig normal am Ende der Warmzeit nach einer „Kleinen Eiszeit“. Der Anstieg wird sich in nicht allzu ferner Zeit umkehren, wie sich das seit Millionen Jahren regelmäßig wiederholt.

Rechnet man beide Parameter heraus, bleibt nicht viel übrig von einer „anthropogenen Klimaerwärmung“, es bleibt eine „politogene Klimahysterie“ übrig, von der Funktionäre, Institute und Parteien leben. Wer nicht mitmacht, wird aus dem Kreis der Guten ausgeschlossen und muss sich schuldig fühlen, wenn er mit dem Auto zur Arbeit fährt oder in den Urlaub fliegt. Er muss dafür bezahlen, mit höchsten Energiepreisen, seiner Steuerbelastung und vielleicht sogar mit dem Verlust seines Arbeitsplatzes. Cui bono?

Jürgen Lachmann, Frankfurt

Gut zum Thema passt auch eine Abhandlung von Hans‐J. Dammschneider (IFHGK/Schweiz):

Der Flughafen Genf/Schweiz: Prima Klima mit „Homogenisierung“ und „Jetblast“
Die meteorologisch-klimatologische Messstation „Genf“ befindet sich nach Angaben von MeteoSwiss (der staatliche Wetterdienst der Schweiz) auf der Position 46,14.9 0N / 6,7.7 E . Dies ist im NO-Bereich des Flughafens Genf-Cointrin gelegen. Mit den in der Nähe befindlichen Beton- bzw. Asphaltpisten der Roll- und Startbahn des Flughafens sind an diesem Standort klimawirksame Einflussgrössen vorhanden, die nicht gänzlich den meteorologischen Regeln entsprechen. Dies kann auch eine sogenannte Homogenisierung der Messdaten nicht auffangen. Denn Einflüsse wie z.B. ein „jetblast“ der zum Start rollenden Flugzeuge werden nicht systematisch erfasst, sie schlagen sich jedoch mit grosser Wahrscheinlichkeit in den Temperaturverläufen nieder.

Weiterlesen: pdf hier

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Entlang der nordatlantischen Ostküste der USA ging der Fang von Schalentieren zwischen 1980-2010 dramatisch zurück. Zunächst dachte man, dass Überfischung das Problem sein könnte. Die NOAA hat sich die Zusammenhänge jedoch genauer angeschaut und den natürlichen Ozeanzyklus der NAO als wichtigen Grund identifizieren können. Pressemitteilung der NOAA vom 25. Oktober 2018:

Decline in Commercial Shellfish Landings Likely Linked to Environmental Factors, Not Overfishing

Combined Landings Between 1980 and 2010 Dropped by 85 Percent

Researchers studying the sharp decline between 1980 and 2010 in documented landings of the four most commercially-important inshore bivalve mollusks – eastern oysters, northern quahogs, softshell clams and northern bay scallops – have identified the causes.

Warming ocean temperatures associated with a positive shift in the North Atlantic Oscillation (NAO), which led to habitat degradation including increased predation, are the key reasons for the decline of these four species in estuaries and bays from Maine to North Carolina.

The NAO is an irregular fluctuation of atmospheric pressure over the North Atlantic Ocean that impacts both weather and climate, especially in the winter and early spring in eastern North America and Europe. Shifts in the NAO affect the timing of species’ reproduction, growth and availability of phytoplankton for food, and predator-prey relationships, all of which contribute to species abundance. The findings appear in Marine Fisheries Review.

“In the past, declines in bivalve mollusks have often been attributed to overfishing,” said Clyde Mackenzie, a shellfish researcher at NOAA Fisheries’ James J. Howard Marine Sciences Laboratory in Sandy Hook, NJ and lead author of the study. “We tried to understand the true causes of the decline, and after a lot of research and interviews with shellfishermen, shellfish constables, and others, we suggest that habitat degradation from a variety of environmental factors, not overfishing, is the primary reason.”

Northern Quahogs, American Lobsters Exceptions

Mackenzie and co-author Mitchell Tarnowski, a shellfish biologist with the Maryland Department of Natural Resources, provide details on the declines of these four species. They also note the related decline by an average of 89 percent in the numbers of shellfishermen who harvested the mollusks. The landings declines between 1980 and 2010 are in contrast to much higher and consistent shellfish landings between 1950 and 1980.

Exceptions to these declines have been a sharp increase in the landings of northern quahogs in Connecticut and American lobsters in Maine. Landings of American lobsters from southern Massachusetts to New Jersey, however, have fallen sharply as water temperatures in those areas have risen.

“A major change to the bivalve habitats occurred when the North Atlantic Oscillation (NAO) index switched from negative during about 1950 to 1980, when winter temperatures were relatively cool, to positive, resulting in warmer winter temperatures from about 1982 until about 2003,” Mackenzie said. “We suggest that this climate shift affected the bivalves and their associated biota enough to cause the declines.”

Factors Affecting Decline

Research from extensive habitat studies in Narragansett Bay, RI and in the Netherlands, where environments including salinities are very similar to the northeastern U.S, show that body weights of the bivalves, their nutrition, timing of spawning, and mortalities from predation were sufficient to force the decline. Other factors likely affecting the decline were poor water quality, loss of eelgrass in some locations for larvae to attach to and grow, and not enough food available for adult shellfish and their larvae.

“In the northeast U.S., annual recruitments of juvenile bivalves can vary by two or three orders of magnitude,” said Mackenzie, who has been studying bay scallop beds on Martha’s Vineyard with local shellfish constables and fishermen monthly during warm seasons for several years. In late spring-early summer of 2018, a cool spell combined with extremely cloudy weather may have interrupted scallop spawning, leading to what looks like poor recruitment this year. Last year, Nantucket and Martha’s Vineyard had very good harvests due to large recruitments in 2016.

“The rates of survival and growth to eventual market size for shellfish vary as much as the weather and climate,” Mackenzie said.

Oyster Demand Increase

Weak consumer demand for shellfish, particularly oysters, in the 1980s and early 1990s has shifted to fairly strong demand as strict guidelines were put in place by the Interstate Shellfish Sanitation Conference in the late 1990s regarding safe shellfish handling, processing and testing for bacteria and other pathogens. Enforcement by state health officials has been strict. The development of oyster aquaculture and increased marketing of branded oysters in raw bars and restaurants has led to a large rise in oyster consumption in recent years.

Since the late 2000s, the NAO index has generally been fairly neutral, neither very positive nor negative. As a consequence, landings of all four shellfish species have been increasing in some locations. Poor weather for bay scallop recruitment in both 2017 and 2018, however, will likely mean a downturn in landings during the next two seasons.

Paper: Clyde L. MacKenzie, Jr., Mitchell Tarnowski. Large Shifts in Commercial Landings of Estuarine and Bay Bivalve Mollusks in Northeastern United States after 1980 with Assessment of Causes. Marine Fisheries Review, 2018; 80 (1): 1 DOI: 10.7755/MFR.80.1.1

 

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